Stoicie w kawiarni i czytacie mnóstwo dziwych nazw? "Hmm... L a t t e - to chyba znaczy że spóźniony...C a p p u c c i n o - nieee dla mnie te wszystkie mokate są za słodkie...o ekspresso - to wiem! to kawa z ekspresu...prawda?"
Na co dzień pijecie rozpuszczalną z mlekiem albo parzoną kawę, którą kupujecie już zmieloną w pobliskim markecie a kiedy idziecie na miasto czy macie spotkanie i trzeba się napić w kawiarni napotykacie mnóstwo nazw, które niewiele wam mówią? Bierzecie kawę, która myślicie, że będzie tym czego szukacie, a tu kelner przynosi mini filiżankę jak z zastawy dla lalek waszej siostry maźniętą kawą na dnie i do tego kieliszek z w...odą?
A może wiecie coś na temat tych kaw, ale nie do końca jesteście pewni czy wybieracie dobrą kawę lub po prostu zawsze bierzecie zwykłe americano, bo myślicie, że jest najmocniejsze i taka kawa was najlepiej pobudzi, bo kawa z mlekiem jest za słaba.
Jeśli coś z powyższego opisu jest o Was to ten wpis powinien Wam nieco rozjaśnić.
Niby wydaje się to proste, ale jeśli ktoś tutaj trafił, to może jednak nie do końca.Temat niby błachy, ale z drugiej strony spędzający sen z powiek osób, które nie wiedzą, że jeśli zamówią espresso to dostaną malutką filiżankę z kawą, a woda z którą się ja podaje na pewno nie służy do wlania jej do tej mini filiżanki. .
Kawa z mlekiem nie jest słabsza!
Należy pamiętać, że wszystkie kawy są robione na espresso (nie e k s p r e s s o ) tak więc jeśli chodzi o moc - czyli tak zwanego kopa to każda będzie miała taką samą wbrew powszechnej opinii, że jeśli będzie to duża kawa z mlekiem to będzie słabsza niż wspomniane wcześniej espresso. N i e !
Mi przeważnie wystarczyło zadać klientowi trzy pytania, które pozwalały dopasować do niego tak kawę, że zawsze wychodził zadowolony.
Jaką kawę wybrać?
Ale do sedna poniżej kawy jakie przeważnie spotkacie w kawiarni plus sprostowany opis i sugestie jak dobrać dla siebie dobrą kawę:
Na prawdę m a ł e kawy
- e s p r e s s o / e s p r e s s o m a c c h i a t o - mała (ok.25 - 30 ml zależnie od kawiarni ) czarna, podawana z kieliszkiem bądź szklanką wody - uwaga nie służy ona do rozcieńczania kawy! Mały s z o t kawowy - zakupcie jeśli spieszycie się i chcecie szybkiego pobudzenia, a nie macie czasu pić dużej kawy. Espresso macchiato jest to dokładnie taka sama ilość kawy jedynie z odrobiną mleka, a właściwie pianki mlecznej. Wodę wypija się przed espresso w celu opłukania ust by lepiej czuć aromat (taka ciekawostka)
- r i s t r e t t o - o połowę mniejsza (ok. 20 ml - taki kieliszek wódki ;) ) od espresso! Jest to jeszcze bardziej skoncentrowana kawa niż kawy powyżej. Również coś w stylu kawy "na raz"
Kawy większe:
- a m e r i c a n o - przeważnie będzie to espresso (pojedyncze lub podwójne) zalane wodą co daje nam po prostu czarną kawę, chyba że pijemy z mlekiem to wtedy będzie to kawa biała (nie ma czegoś takiego jak czarna z mlekiem - jest albo biała albo czarna)
- l a t t e / l a t t e m a c c h i a t o - kawy bardzo mleczne, tzw. mleko z kawą - różnią się między sobą kolejnością wlewania kawy i mleka oraz ilością pianki mlecznej. Latte - nie jest warstwowe, nie ma pianki z mleka (ma mikropiankę) Latte macchiato - popularna, bardzo efektowna trzywarstwowa kawa z pianką ze spienionego mleka. Dla miłośników bardzo delikatnej kawy (jeśli chodzi o smak)
- c a p p u c c i n o - coś jak latte macchiato jednak w mniejszej pojemności (może być mocniejsze przez dodanie dodatkowego espresso) i jest ot kawa bardzo mleczna bez dodatku wody. Jest nieco bardziej kawowa w smaku niż latte czy latte macchiato ale mniej niż zwykła kawa z mlekiem.
- f l a t w h i t e - podobna do cappucino robiona z założenia już na podwójnym espresso, czyli mocniejsza jednak mleko nie jest aż tak bardzo spienione, przez co kawa jest "płaska" - dlatego flat white. Bardzo fajna kawa dla osób, które nie lubią czarnej kawy a chcą wypić nieco mocniejszą.
- k a w a m r o ż o n a - i o ile jeśli chodzi o resztę kaw są pewne normy, tak tutaj przeważnie króluje dowolność, ale możecie mieć pewność, że będzie to kawa w stylu koktajlu - przeważnie (chodź nie zawsze) słodka z różnymi dodatkami, np w postaci lodów. Jeśli chodzi o moc to najlepiej dopytać, ale przeważnie jest to pojedyncze espresso - czyli nie jest zbyt mocna*
*oczywiście możecie zawsze domówić dodatkowe espresso, jednak powyżej są opisane kawy w wersji podstawowej.