Jedna z najbardziej popularnych kaw okresu jesiennego, ale w zdecydowanie lepszej i zdrowszej wersji niż ze słynnego Starbucks'a. Przepis jest szybki, prosty, a kawa delikatna i rozgrzewająca. Aromaty dyniowe i korzenne w połączeniu z kawą i mlekiem idealnie rozgrzewają i poprawiają humor nawet w poniedziałek.
MUS DYNIOWY
Bazą tego napoju jest wyżej wymieniony mus dyniowy. Niezwykle łatwy do zrobienia, a posłużyć Wam może również do wielu innych rzeczy. Wystarczy wziąć dynię (jak ją wybrać znajdziecie TUTAJ ) a następnie przekroić na pół i upiec w około 175°C. Czas pieczenia zależny od wielkości dyni, ale raczej nie dłużej niż godzinę.
Potem wybieramy miąsz i blendujemy go na gładką mase. I tyle.
Przepis
Jest wiele przepisów i możliwości. Ja podam Wam moim zdaniem najłatwiejszy i najszybszy.
Składniki:
na dwie kawy
↠ 2 łyżki musu dyniowego
↠ około pół łyżeczki przyprawy do piernika (najlepsza będzie z lidla TA) ma najładniejszy skład
↠ świeżo zmielony czarny pieprz (odrobina dla smaku)
↠ 2 łyżeczki cukru
↠ 2 kubki mleka (odmierzamy kubkami, w których będziemy pić)
↠ 2 x espresso/ pół kubka mocnej kawy
↠ bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy puree z dyni i przyprawy, a następnie podgrzewamy przez około 2min. Po tym czasie dodajemy cukier i trzymamy na ogniu aż zacznie lekko bulgotać i przypominać konsystencją bardzo gęsty syrop. W oddzielnym rondelku grzejemy mleko, ale g r z e j e m y, a nie gotujemy!
Skąd wiadomo, że mleko ma dobrą temperaturę?
↡
To ten moment, w którym zaczynamy je "słyszeć" - odgłos podobny do gotowania. Wtedy mleko osiąga temperaturę około 60°C, czyli najlepszą do kawy. Jest wystarczająco ciepłe, ale jeszcze nie straciło swojej naturalnej słodyczy.
Następnie łączymy mleko z syropem dyniowym (najlepiej krótko zblendować, albo zmiksować spieniaczem do mleka i dodać kawę).
Przelewamy do kubków i mamy latte dyniowe!
Opcjonalnie na wierzch możemy dodać bitą śmietanę. Osobiście nie lubie słodkiej kawy i ta zdecydowanie jest bardziej dyniowo-korzenna niż słodka, więc jak najbardziej polecam.
TIP:
↠ Polecam podgrzać mleko na samym końcu, już po zrobieniu kawy.
↠ Kawa najlepsza będzie z kawarki, jak sprawić żeby była bardzo dobra? Zajrzyj TU